HŰTÉSTECHNIKA FOKOKBAN

2018. december 06
268
 HŰTÉSTECHNIKA FOKOKBAN

Az egyre változatosabb, specifikusabb és egyre messzebb jelentkező fogyasztói igények kielégítése összetettebb és praktikusabb kínálat oldali tevékenységet követel meg, amiben a hűtést igénylő termékek (húsok, félkész és készételek, fagyasztott zöldségek ) jelentős szerephez jutnak. A folyamatos, gyors és hatékony ellátás, a versenyképes piaci jelenlét nélkülözhetetlenné tette a hatékony hűtéstechnika, így hűtőlánc működtetést.

 

Hűtéstechnika: hűtési hő

A későbbi fogyasztásra szánt élelmiszereknél biztosítani kell azok stabil hőmérsékleti környezetben való tartását az előállítástól egészen azok végső fogyasztóhoz való eljutásáig. Az, hogy a hűtőraktárban milyen klímaviszonyok vállnak uralkodóvá nagyban függ a termék jellegétől, illetve az értékesítési céloktól.

 

hűtéstechnika és a hűtési hőmérséklet

 

Szavatossági idő és a hűtési hőmérséklet

Két nagyobb csoportot különböztethetünk meg hűtési hőmérséklet szerint. A rövid polcéletű FMCG kategóriába tartozó élelmiszerekre, mint hűtött élelmiszerekre tekintünk, ahol a hűtési fok 0 és +5 °C közötti hőmérsékletre koncentrálódik. A gyorsfagyasztott készítmények jóval alacsonyabb hőmérsékleti értéken (>-18°C) tarthatók a hónapokkal későbbi értékesítés illetve felhasználás lehetőségének biztosítása érdekében. Zöldség-, és gyümölcsáruk esetében ez azt is jelenti, hogy kivédhetők a dömpingidőszak nyomott árai és idényen kívül is különféle produktumokkal láthatjuk el az üzleteket, így javíthatjuk cégünk piaci pozícióját.

 

hűtéstechnika hústermékekhez

 

Hústermékek

Az alacsonyabb hozzáadott értékkel bíró hústermékeket, ahol a feldolgozás főképp a szeletelésre, aprításra vagy a nyers hús befűszerezésre korlátozódik, a hűtési hőmérséklet baromfihúsnál 0 és 4 °C, belsőségeknél 0 és 3 °C között tekinthető optimálisnak. Folyami halak esetében - amennyiben friss áruról van szó - jégdarás pulton -2 és +2°C közötti hőmérsékleten tartva őrizhetjük meg jellegzetes ízűk és minőségük.

 

Zöldségfélék

Zöldségek és gyümölcsök tárolására a hűtőtér hőmérsékletét 2 és 4 °C között kell tartani. Mindemellett ügyelni kell a relatív páratartalomra, ami a minőségromlás elkerülése érdekében nem haladhatja meg a 95%-ot. Megfelelő és ellenőrzött körülmények mellett akár 3 évig is megőrizhetik értékesítési képességüket. A trópusi gyümölcsöknél a hagyományos hűtéstechnika némiképp újraértelmeződik, mivel itt szélesebb és magasabb tartományban mozog a normál tárolási hőmérséklet (4°C és 16°C), ugyanakkor az eltarthatósági idő jóval rövidebb, átlagosan 3-4 hét, ritkábban 2-3 hónap.

Élelmiszerraktárt tervezne? Nézzen körül nálunk:

http://www.amegahutes.hu/elelmiszer-raktarozas-hutestechnologiajanak-kialakitasa.html

címkék:
Témák
Címkék