A MŰ: JÉGPÁLYA

2018. június 20
2195
A MŰ: JÉGPÁLYA

A műjégpálya építés is egyfajta művészet. Ahogy egy festménynél a festőnek, úgy a jégpálya kivitelezésénél a tervezőnek is célja a hatásos összkép érdekében a tökéletes harmónia megteremtése. Egy műjégpálya esetében ez azt jelenti, hogy igyekeznünk kell minél pontosabban reprodukálni azokat a feltételeket és a közöttük lévő összhangot, amelyet az anyatermészet már évezredek oly remekül menedzsel, hiszen így mi is garantálni tudjuk a mesterséges jég tökéletes állapotban tartását. Az „utánzás” minősége függ a pályatestet borító jég összetételétől, a környezeti adottságok ismeretétől és a megvalósítás technológiájától. A közös nyelv megtalálása nem egyszerű, de nem is lehetetlen.

 

Pályaméret és hűtőkapacitás

A technikai (gépház, hűtőgép kapacitás) és a szerkezeti adottságok (kezelendő pályatest mérete) interakciójának minősége a rendszer hatékonyságának alappillére. Amennyiben az arányok megfelelően vannak beállítva, úgy legyen forralt borra vagy piknikezésre csalogató idő, mindig biztosak lehetünk abban, hogy sima, egyenletes jégpálya fog a rendelkezésünkre állni az év bármely időszakában. Ez rendkívül fontos, hiszen így több hónapos igénybevétel mellett hazai időjárási adottságok mellett is akadálytalanul tudjuk kiszolgálni a sportolási igényeket, fakadjon az akár egy szigorú edzéstervből vagy csupán egy könnyed, délutáni kikapcsolódás utáni vágyból.

 

teljes értékű feltöltődés kiváló minőségű műjégpályán
Egy tökéletes pályán tökéletes a kikapcsolódás


Időjárás: A szél az úr?

Fedett jégcsarnok esetén ezzel a tényezővel nem kell számolnunk. Egy nyitott műjégpálya építés esetén azonban a szél hatása az egyik, ha nem a legfontosabb szempont, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül.

 

a jég párolgálsa szeles időben
Párolgásnak áll a jég, ha szeles az idő


A jég megfelelő szilárdságának fenntartása szeles körülmények között meglehetősen nehézkes feladat, ezért a pályahely kijelölésekor érdemes górcső alá venni a kivitelezési terület környezeti adottságait (pl. szeles vagy szélvédett hely-e). A szél ugyanis erősíti az evaporációs vízfelhasználást és felgyorsítja az olvadást, tehát a létesítés precíz megtervezésének elmulasztásával költséghatékonysági és környezetvédelmi szempontok fognak sérülni a működtetés során a túlzott energiafelhasználás következményeként.

címkék:
Témák
Címkék