MI IS AZ A FILTRÁCIÓS HŐVESZTESÉG?

2018. december 28
1530
MI IS AZ A FILTRÁCIÓS HŐVESZTESÉG?

A K&H legfrissebb bizalmi index felmérése szerint a kkv vállalkozások versenyhelyzetük javulását a vállalkozóbarát politikával párhuzamosan - és részben annak eredményeként - az üzleti működés, így a költségek racionalizálódásában látják. Az általános üzleti képlet szerint azonban a jobb piaci pozíció javarészt folyamatos fejlesztések iránti lelkesedésen is kell, hogy alapuljon. A termelési eszközök léte pedig önmagában nem elegendő, szükség van azok hatékonyan működtetésére is.

 

Szezonalitás nélkül

Napjainkban a hőelvonásos tartósítás a profitmaximalizálás kardinális pontjává nőtte ki magát.  Az Európai Unió magával hozta a vámakadályok fokozatos lebontását, amivel párhuzamosan megélénkült az agráreredetű termékek külkereskedelme is. A táguló értékesítési lehetőségek és a növekvő vásárlói igények megkövetelik, hogy a termékek mindig a megfelelő mennyiségben, minőségben és időben álljanak rendelkezésre. Az élelmiszertermelés szezonális jellegéből esetlegesen felmerülő ellátási pauzák kiküszöböléséhez, valamint a JIT készletgazdálkodási leltárstratégia mentén szerveződő ellátás megvalósításához jelentősen felértékelődött a hűtőtárolók szerepe.

 

A hűtőtárolás gyenge pontja

Már 1-2 fokos hőmérséklet-különbség vagy az árutovábbítási folyamatánál jelentkező elégtelenségek is számokban mérhető veszteségekhez vezethetnek. A szellőzési (filtrációs) hő veszteség a hűtőházakban illetve a hűtőraktárakban előforduló jelenség, ami tartósan nagy számokat generálhat az áramszámlán.

 

Filtrációs hőveszteség


A hűtőház vagy raktár be-, illetve kitárolásakor kétirányú légáramlás indul el, ami a kinti és a benti környezet között nem kívánt levegőcserével jár. Ez megváltoztatja a hűtőház belsejében uralkodó légkör összetételét, ami többletmunkára kényszeríti nemcsak a hűtőberendezés ventillátorait, hanem a jégtelenítésre ítélt üzemeltetőt is. A hőmérséklet és páratartalom egyensúlyának felborulása miatt jegesedéssel, annak megszüntetéséért pedig többletköltséggel is számolni kell.

 

Mit lehet tenni?

1. Már működő egységnél: redukálni kell raktárajtók nyitását és zárását a szükséges szintre. Mérsékelni kell a hatást akár PVC-szalagfüggönnyel vagy légfüggönnyel.

2. Beruházás előtt állva: Hőszigetelt toló kapu és automata gyorskapu páros életre hívása sokat javíthat a helyzeten, hiszen a be-, és kitárolások negatív légmozgató hatása gyengíthető velük.


További érdekes cikkeket is olvashat a BLOG fülre kattintva!

címkék:
Témák
Címkék