MIT KELL TUDNI A KÍMÉLETESEN KEZELT ÉLELMISZEREKRŐL?

2019. január 15
2062
MIT KELL TUDNI A KÍMÉLETESEN KEZELT ÉLELMISZEREKRŐL?

Az utóbbi évtizedekben a fogyasztói igények színesedése elvágta a hagyományos feldolgozási eljárások gyökereit, új kezelési módszerek csíráinak elhintését követelte meg, így egyre felkapottá váltak az enyhe tartósítási eljárások, mint a kíméletes feldolgozás.


Mitől más ez a többi eljárástól?

A kíméletes feldolgozás az élelmiszerminőség és biztonság közötti egyensúly vonatkozásában értelmezhető. A termék egyszerű módszerekkel, minimális kezelés mellett jut el a termelőtől a végfelhasználóhoz, miközben életútjára, az alkalmazott feldolgozási eljárásra a jó nyomonkövethetőség és a hatékony transzparencia jellemző.

A kíméletesen kezelés a hőkezelés nélküli, vagy a 100 Celsius-fok alatti hőkezeléssel, fagyasztás nélkülözése melletti termékfeldolgozási eljárást takarja, ahol a termék biztonságos fogyaszthatósága az optimális feltételek biztosítása melletti, hűtött állapotban tartáson alapul. Csak a hűtőház kap kitüntetett szerepet, ipari feldolgozásra vagy tartósításra nem kerül sor, így az eljárással a “friss termék” fogalma újraértelmezhető.


Milyen feltételek mellett van létjogosultsága?

Annak érdekében, hogy a baktériumok aktivitásának elejét lehessen venni már a termelésnél is igen szigorú előírások betartására van szükség. A kíméletesen kezelt élelmiszereknél ugyanis a biztonság döntően az inputanyagok milyenségétől, az alkalmazott technológiától, a raktározás valamint értékesítés feltételeitől és az utókezelés minőségétől egyaránt függ. Az utóbbi hónapok fagyasztott zöldségbotrányai rávílágítanak e technológi gyengepontjaira és arra, hogy precíz hűtési körülmények fenntartásához a szakszerű és precíz kivitelezés kulcsfontosságú.

 

kíméletes hűtés hűtőház
 
A “gyorsan és finomat” étkezési kultúra korát éljük


A Sous-Vide technológia

Az étkezésekre kiszabott egyre rövidebb idő ösztönzőleg hatott a félkész- és készételek tartósítására is, így egyre inkább elterjedtek a boltok hűtőpultjaiban a vákuumcsomagoltan 100 Celsius-fok alatti hőmérsékleten készült készételek. Ahhoz azonban, hogy a patogén és a spórás baktériumoknak csak hűlt helyük maradjon a hőkezelésnek és a hűtésnek adott paraméterek mellett kell zajlaniuk: a hőkezelésnek általánosságban 2-10 perc, 70-90 Celsius-fokon, a hűtőtárolásnak pedig 4 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékleten.

 

Ha hűtés, akkor hatékony hűtőfok! Tervezzen velünk!

 

címkék:
Témák
Címkék