Ebben a cikkben:

Klímaberendezések ápolása

2018. június 20.
1574
Klímaberendezések ápolása

A hűtéstechnikai berendezéseknél a karbantartás célja, hogy a berendezések a lehető leghosszabb ideig és hatékonyan lássák el a rájuk bízott feladataikat. Nem csak a vállalatnak lehetnek elvárásai a berendezések felé, de azok funkcióképességének fenntartásához bizony a vállalatnak is megfelelő körülményeket kell biztosítania. Ezeket meghatározott időközönként beiktatott ellenőrzésekkel tudjuk garantálni. A karbantartás gazdasági és humán egészségügyi érdekeket egyaránt szolgál.

1.    Kézben tartani a karbantartást: Humán oldal


Humán egészségügyi oldala is van a kérdésnek, mivel a légkondicionáló beltéri egységének belső részénél a hőmérsékletkülönbségből fakadóan folyamatos a páralecsapódás, a nedvesség. Ez kiváló táptalajt képez a megbetegedéseket okozó vírusok, baktériumok valamint gombák megtelepedésének.


karbantartása a kórokozók ellen
Nemcsak a hűs levegő, de a kórokozók is megtölthetik az irodát

2.    Kézben tartani a karbantartást: Gazdasági oldal


A hűtéstechnika berendezéseken jelentős mennyiségű levegő áramlik át egy hűtőfelületen keresztül a lehűtendő területre. A beltéri hűtőtestnek vagy hőcserélőnek a következő két kritériumnak kell eleget tennie. Optimális mérethez, megfelelő teljesítmény társuljon. Annak érdekében, hogy mindkét igény teljesülni tudjon sűrűn lemezelt hőcserélő felületre van szükség. Ennek egyetlen hátránya, hogy így könnyebben gyűlhet fel a szennyeződés a lemezek között.


működési zavarok kiküszöbülése a hűtéstechnika rendszeres karbantartásával
A tisztítás mellett a nyomás mérésére is sor kerül


A tisztítás elmaradásából fakadó esetleges eltömődések miatt pedig zavar állhat be a klíma működésében. Ez ronthatja a vállalatnál megszokott munkateljesítményt. Az ideálisnál melegebb levegőjű légtér ugyanis leronthatja a munkavállalók teljesítményét. A kültéri egységeknél ez is állnak a beltéri egységre vonatkozó elvárások, a kellemetlenségek viszont erőteljesebben jelentkezhetnek, hiszen a hőleadó egység jobban ki van téve a szennyeződéseknek, a pornak.

Széchenyi 2020 - Európai Strukturális és Beruházási Alap
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Amennyiben tovább használod weboldalunkat, úgy elfogadod a cookie-kat. A részletekért kattints ide!