Hőszivattyús rendszerek telepítése

Hőszivattyú telepítése

A XXI. század egyik legfontosabb kihívása, hogy minimálisra csökkentsük a károsanyag-kibocsájtást, a környezetszennyezést, és minél többet tegyünk a fenntartható jövő érdekében. A tudományok és a technológia fejlődésével ma már rengeteg olyan alternatív megoldással számolhatunk az energiapiac terén, amelyek háztartások szintjén is könnyűszerrel megvalósíthatók. Az alternatív energiaforrások felhasználása környezet-, és pénztárcabarát opció, melyek közül egyre inkább kiemelt szerephez jut a hőszivattyús fűtés. 

Hőszivattyús fűtés bárhol bárkinek 


Az Amega Hűtés széleskörű szolgáltatásainak listáján szerepel a hőszivattyús fűtés teljes körű kiépítése is, ami magában foglalja irodaházak, családi házak, társasházak fűtését, valamint hűtését egyaránt ellátó rendszerek telepítését, hőszivattyú padlófűtés kialakítását. 

Munkatársaink hatalmas szakmai tudására és tapasztalataira építkezve vállaljuk a modern hőszivattyús rendszerek teljes körű kivitelezését, hogy a későbbiekben ne legyen gondja a fűtésszámlákra, és hogy Ön is hozzájárulhasson a környezet védelméhez, károsanyag-kibocsájtás csökkentéséhez. Ipari léptékben irodaházak fűtésrendszerének kialakításában tudunk segítséget nyújtani. 

KÉRJE RÉSZLETES ÁRAJÁNLATUNKAT!

A hőszivattyús fűtés előnyei dióhéjban


Még mielőtt részletesebben is kitérnénk arra, hogy milyen előnyökkel jár a hőszivattyús fűtés mellett letenni a voksát, nagyvonalakban felsoroltuk Önnek a leggyakrabban kiemelt pozitívumokat:

 • minimálisra csökkentheti a fűtési költségeket
 • nincs károsanyag-kibocsájtás, sem melléktermék
 • akár -35°C-ig is hiba nélkül működik
 • meleg víz előállítására is alkalmas, így akár 60-70%-kal is csökkentheti a meleg víz előállításához szükséges elektromos energiafelhasználását
 • a hőszivattyú padlófűtés mellett még inkább hatékony módszer
 • minimális karbantartási igény
 • akár 20-30 évig is működhet hiba nélkül 
 • környezetbarát megoldás
 • egyéb alternatív megoldásokkal is összeköthető, például napelemekkel
 • biztonságos, hiszen nem keletkezik égéstermék, mérgező anyag és robbanás veszélye sem áll fenn
 • rengeteg időt és pénzt spórolhat, szemben a klasszikus fűtési megoldásokkal
 • állandó, stabil megoldást jelent, nincs kitéve az energiahordozók folyamatos drágulásának
 • kiváló megoldás a megújuló energiaforrások kötelező jellegű felhasználásához

A hőszivattyús fűtés lakossági felhasználásáról részletesebben


A hőszivattyú egy olyan alternatív energiaforrásokat hasznosító berendezés, amely a környezetből hőt von ki, ez lehet föld, víz, levegő, majd ezt hasznosítja.  Kiváló megoldást jelent fűtésre, hűtésre és meleg víz előállítására is, ráadásul szemben a hagyományos gáz, szén, fa, olaj, villany alapú fűtőberendezésekkel rendkívül környezetbarát opcióról beszélünk.  Remekül alkalmazható a hőszivattyú padlófűtés kiépítésével párosítva.  

Nincs károsanyag-kibocsájtás

A hőszivattyús rendszerek egyik legmeghatározóbb előnye, amiért számos helyen alkalmazzák, az az, hogy a berendezés működése során lényegében semmilyen égéstermék, füst, káros vagy veszélyes anyag nem keletkezik. Ez egyrészt a környezetvédelmet is szolgálja, másrészt megelőzhetők az olyan balesetek, amelyek igen gyakran előfordulnak például kazánfűtés esetén, mint a robbanásveszély, vagy szén-monoxid mérgezés. Leggyakrabban a hőszivattyú padlófűtés kiépítésével, felújításával párosul, hiszen ez a leghatékonyabb fűtési módszer.  

Alacsony működési költségek

A klasszikus energiahordozók árának folyamatos és kiszámíthatatlan ingadozása, a rezsire fordított kiadások növekedése okán egyre nyilvánvalóbb, hogy az alternatív energiaforrások használata nem csupán a fenntartható jövő szempontjából fontos, de a családok kiadásainak mérséklésében is kiemelt szerepet kap. Egy jól kiépített talajszondás hőszivattyúval akár -35°C-ig is problémamentesen oldhatjuk meg a fűtést minimális költségekkel. Továbbra is fontos hangsúlyozni, hogy a hőszivattyú padlófűtés kiépítése mellett tud a leghatékonyabban működni, de ez nem jelenti azt, hogy más megoldásokkal, például radiátoros rendszerrel ne lenne kompatibilis. 

hőszivattyús fűtés otthonunkban

hőszivattyú padlófűtés kialakításával együtt

Megújuló energiaforrás

A hőszivattyús fűtés is igényel természetesen elektromos áramot, azonban így is kijelenthető, hogy rendkívül kis energiaigényű berendezésről beszélünk, hiszen mindössze a keringtető rendszer működtetéséhez, illetve a hőátvivő gáz sűrítéséhez van szükség elektromos áramra. Az úgynevezett COP érték (coefficience of performance) alapján a hőszivattyúk átlagosan a felhasznált áram 3-4-szeresét képesek hőenergia formájában előállítani, azonban ez a fűtőtestektől is függhet, így például a hőszivattyú padlófűtés kialakításával 5-7 COP értéket is elérhet. Ugyanakkor itt fontos megemlíteni azt is, hogy a hőszivattyús rendszerek összeköthetők egyéb megújuló energiaforrásokat hasznosító eszközökkel, például napelemekkel. Az egyenlet végeredményeként ez azt jelenti, hogy akár teljesen önfenntartó, nulla külső energiaigényű otthont is teremthet magának. 

Többféle felhasználási mód

A hőszivattyús rendszerrel nem csupán fűteni, de hűteni és meleg vizet előállítani is lehetséges. Ennek köszönhetően a nyári hőségben a lakás lehűtése is megoldható, nem kell drága légkondicionáló készülékekre beruházni, valamint akár 60-70%-kal is csökkentheti a meleg víz előállításához szükséges elektromos energiafelhasználását.

Hosszú élettartam

A hőszivattyús fűtés rendszerének további pozitív vonása, hogy nem igényel különösebb karbantartást sem. Persze ez nem jelenti azt, hogy a rendszeres ellenőrzés elhanyagolható lenne. Minden esetre a tapasztalatok és mérnöki számítások azt mutatják, hogy körülbelül 20-30 éven keresztül akár hiba nélkül is működhet egy-egy hőszivattyú.

hőszivattyús fűtés és hűtés lakossági vagy ipari felhasználásra is

Összességében tehát, ha a hőszivattyús fűtés előnyeiről beszélünk a két legfontosabb szempont a környezetvédelem és a gazdaságos működtetés, melyek számos egyéb pozitív tulajdonságot hoznak magukkal.

Sokan hivatkoznak arra, hogy azért maradnak inkább a hagyományos fűtési rendszerek pártján szemben például a hőszivattyú padlófűtés kiépítésével, mert utóbbi elég költséges. Valóban szükség van befektetésre, de hosszútávon ez egy olyan megoldás, amely garantáltan megtérül, és a későbbiek folyamán is rengeteg pénzt spórolhat. Ráadásul mind az Európai unió, mind Magyarország erőteljesen támogatja a megújuló energiaforrások használatát, így több állami támogatás, pályázat is elérhető a háztartások energetikai besorolásának feljavításához. Érdemes jobban szétnézni ebben a témában és érdeklődni a lehetőségekről.

KÉRJE RÉSZLETES ÁRAJÁNLATUNKAT!

A hőszivattyú működési elve


Most, hogy már tisztáztunk minden fontosabb dolgot a hőszivattyús fűtés kapcsán érdemes lehet dióhéjban kitérni arra is, hogy hogy is működik valójában ez az alternatív energiaforrásokra épülő rendszer. 

Először is meg kell jegyezni, hogy ha hőszivattyúról beszélünk, akkor háromféle közeg jöhet szóba, ahonnan energiát lehet nyerni, ezek pedig a föld, víz vagy levegő. Magától értetődően a hőforrás fajtájától függően eltérések tapasztalhatók a rendszerek funkcionális működésében, azonban az elv minden esetben ugyan az. Tulajdonképpen egy többlépcsős folyamatról beszélhetünk. 

A hőszivattyús fűtés vérkeringésében az egyik legfontosabb szerep az úgynevezett fűtőközegnek jut. Ez valamilyen speciális összetételű folyadék, vagy gáz, amely a hőmérséklet változásának hatására halmazállapotot vált. 

hőszivattyús fűtés első pont

A hőszivattyús fűtés működésének első ciklusában a fűtőközeg még folyékony, és hőmérséklete kifejezetten alacsony, annak érdekében, hogy fel tudja venni a környezet hőjét. A speciális folyadékot az adott környezet felmelegíti olyannyira, hogy az immár gázhalmazállapotban induljon el a hőcserélőben.

hőszivattyú padlófűtés második pont

Ezt követően a második ciklusban történik az úgynevezett sűrítés, amikor is a hőcserélőből érkező gázt a kompresszor összesűríti, tovább melegíti és átadja a rendszer többi részének.

hőszivattyús fűtés harmadik pont

A folyamat harmadik részeként a felmelegített gáz átadja a hőt a lakásban keringtetett fűtővíznek egy újabb hőcserélőbe kerülve. Ekkor a gáz lehűl, lecsapódik, majd a folyamat kezdődik előröl, a hideg, újra folyékony halmazállapotú fűtőközeg visszajut a külső rendszerbe. Ez jól szemlélteti, hogy mi az oka annak, hogy a hőszivattyú padlófűtés mellett bizonyul leginkább hatásosnak.
Fontos megjegyezni, hogy nyáron a folyamat megfordításával otthonunk hűtése is tökéletesen megoldható, ráadásul a hőenergia talajba vezetése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az ne merüljön ki hosszú évtizedeken keresztül sem. 

Hőforrások és hőszivattyús fűtés típusai


Mint arról már szó esett, a hőszivattyús fűtés során többféle hőforrásra is támaszkodhatunk, és természetesen ennek jegyében több típusú rendszerrel is találkozhatunk, melyek használatát, kiépítési lehetőségét a környezeti tényezők határozzák meg.  

Talaj hőjét hasznosító rendszerek

Először is ejtsünk szót a talaj hőjét, azaz a geotermikus energiát hasznosító hőszivattyúkról. Igen gyakran alkalmazott és népszerű megoldásnak számítanak a talajkollektoros, illetve a talajszondás hőszivattyúk. Mind a kettőnek megvannak a maguk előnyei és hátrányai egymáshoz képest. 

A talajkollektoros rendszer kiépítése során több száz méter hosszú polietilén csöveket fektetnek le az épületek körül, nagyjából 1-2 méteres mélységben. Effektív megoldásról beszélünk, nem szükséges mélyre ásni az elhelyezéshez, ráadásul nem csak a talaj, hanem a talajba szivárgó esővíz hőjét is hasznosítani tudja. Ugyanakkor hátránya, hogy kifejezetten nagy felületre van szükség a telepítéshez, akár egész udvarok, kertek teljes területét is igénybe kell venni ehhez, valamint a talajba lefektetett kollektorok fölé később sem építeni, sem betonozni nem lehet.

A talajszondás hőszivattyú ugyancsak a talaj hőjét hasznosítja számunkra fűtési energiaként. A legfőbb különbség az előbb bemutatott talajkollektoros rendszerhez képest, hogy itt nem vízszintesen, hanem függőlegesen helyeznek a talajba szondákat, 50-200 méter mélyre. A talaj mélyebb rétegeinek hőmérséklete évszaktól függetlenül állandó, így télen melegebb, míg nyáron hidegebb, mint a levegő hőmérséklete, és ezt a jelenséget használhatjuk ki a talajszondás hőszivattyúkkal. Előnye tehát a kis helyigény és az állandó COP érték. Hátrányaként viszont meg kell említeni, hogy egyes helyeken a talajszerkezet minőségétől függően kifejezetten magas lehet a fúrás költsége, ráadásul bányakapitánysági engedély beszerzése is szükséges a telepítéséhez. A talajszondás, talajkollektoros hőszivattyú padlófűtés kiépítésére tökéletesen alkalmas.

Talajvíz hőjét hasznosító rendszerek

A víz-víz rendszerű hőszivattyús fűtés azt jelenti, hogy a hőforrás és a fűtőközeg is víz, azonban ennek a rendszernek is több típusát különböztethetjük meg. A víz-víz hőszivattyúk a leghatékonyabbak a befektetett elektromos energia megtérülését illetően, mivel a COP érték akár 5-7 körül is mozoghat, kiváltképp, ha a víz-víz rendszerű hőszivattyú padlófűtés mellett működik. 

A talajvíz is jól működő hőforrás lehet, hiszen ennek is viszonylag állandó a hőmérséklete, 7-12 °C körül mozog. A talajvíz hőjét úgynevezett búvárszivattyúkkal lehet kinyerni, azonban elég összetett folyamatról beszélünk, ugyanis az elhasznált vizet egy kútba, felszíni vízbe kell vezetni, vagy akár dréncsövek segítségével vissza is lehet szivárogtatni a talajba.

Megkülönböztethetünk tehát kutas, vagy nyílt vizes típust is. Előbbi esetében két kútra van szükség, egy nyerő és nyelő kútra. Fontos ügyelni arra, hogy a nyerő kút vízhozama folytonosan tudja biztosítani a hőszivattyú működését, ellenkező esetben nem tud üzemelni a szivattyú. Hátrányként megemlítendő, hogy nagy vízmennyiséget igényel, a vizet gyakran tisztítani, szűrni kell.

A másik opció a nyílt vízbe süllyesztett kollektor csöves hőszivattyú rendszer, ami tulajdonképpen nagyon hasonló a talajkollektoros hőszivattyú működéséhez. Értelemszerűen ez akkor opcionális, ha házunk közvetlenül tó, folyó esetleg egyéb természetes víz mellett helyezkedik el. Nagy előnye, hogy nincs szükség sok földmunkára, karbantartása is egyszerűbb. Fontos megjegyezni, hogy a fűtőközegként keringtetett folyadék nem káros a környezetre, ráadásul az csövekre rakódó iszap sem gyengíti a működés hatásfokát. A nyílt vízbe süllyesztett kollektor csöves hőszivattyú padlófűtés kiépítése esetén szintén fokozott teljesítményt tud nyújtani.

Levegő-víz rendszerek

A levegőből is nyerhetünk ki fűtésre, hűtésre, vagy épp melegvíz előállításra felhasználható energiát. Minél alacsonyabb a külső levegő hőmérséklete, annál kevesebb hőenergia hasznosítható, de elektromos áram segítségével fokozható a teljesítménye. Ez összességében azt jelenti, hogy a levegő-víz alapú hőszivattyús fűtés COP értéke, a külső hőmérséklettől függően, kisebb, de ennek ellenére is népszerű berendezésről beszélünk, hiszen telepítése olcsó, egyszerű, helyigénye kicsi, ráadásul nagyon gyorsan megtérül a befektetett pénzösszeg. Működése vákuum által történik, ugyanis a berendezés egyik oldalán lévő kompresszor vákuumot képez, így itt lehűl a levegő, ezzel egyidejűleg a másik oldalán nagy nyomás alakul ki, ami viszont felmelegíti a levegőt. A levegő-víz hőszivattyú padlófűtés kiépítésével lehet igazán hatékony megoldás. 

Végül érdekességképpen szót lehet még ejteni a hőforrások vonatkozásában a hulladékhőről, vagy a szezonális tárolóról, azonban ezek inkább már ipari léptékben gyakoriak, mintsem lakossági felhasználás során. 

KÉRJE RÉSZLETES ÁRAJÁNLATUNKAT!

hőszivattyús fűtés kialakítása

hőszivattyú padlófűtés kialakítása
hőszivattyú fűtés otthonotokban

Energetikai kötelezettségek


Mint arról már szó esett, napjaink egyik legfőbb problémája a környezetkárosítás, amelynek egyik leghatékonyabb ellenszere a zöld energia, magyarul megújuló energiaforrások felhasználása globális és lokális szinten egyaránt. Ennek egyik első lépcsőfoka a háztartások szintjén történő modernizáció, így egyre többen választják az alternatív energiaforrásokat a klasszikus energiahordozókkal szemben, ezért ma már nem ritka napelem, napkollektorok, fúrott kutak, vagy épp hőszivattyúk otthoni alkalmazása sem. 

Már csak azért is fontos ezt az aspektust figyelembe venni, mert a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról kimondja, hogy 2022. június 30-tól új építésű, illetve jelentős felújításon áteső ingatlanok esetében az épületnek el kell érnie legalább a BB energiaosztályú besorolást és az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell biztosítani. A BB energetikai minősítés hivatalos megnevezése a "közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő" osztály, ami jól szemlélteti, hogy mi is a cél ezzel a rendelettel. Természetesen az ettől jobb besorolás, így az AA++, AA+, AA kategóriák is eleget tesznek a kötelezettségeknek. A BB minősítés értelmében az adott épület összesített energetikai jellemzője nem haladhatja meg a 100 KWh/m²a-t. A gyakorlatban ezt egy energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni, és amennyiben az energetikai besorolás nem éri el legalább a BB kategóriát, a hatóság megtagadja a használatbavételt.

A közel nulla energiaigény követelményének másik kitétele, hogy az energiafogyasztás legalább 25%-át megújuló forrásból kell fedezni. Erre természetesen többféle opció is számításba jöhet, akár együttesen használva is. A hőszivattyús fűtés alkalmazásával, példának okáért, a fűtéshez szükséges energia kb. 3/4 részét megújuló forrásokból biztosítani tudja, míg a fennmaradó 1/4 rész fedezése egyéb eszközökkel, például napelemekkel is megoldható. Ennek fényében a közel nulla energiaigény megvalósítása már nem is tűnik lehetetlennek. 

Összegzés


A leírtak tanulságaként számos dolgot le lehet vonni, azonban kétségtelen, hogy a legmeghatározóbb szempontok a költséghatékony és környezetbarát működtetés. A hőszivattyús fűtés kiváló alternatívát jelent, ha szívügye a környezetvédelem, a fenntartható jövőért való tenni akarás. Ezen felül pedig rengeteg pénzt is megspórolhat, ha megújuló energiaforrásokra támaszkodik, nem beszélve arról, hogy így nincs kitéve a hagyományos energiahordozók esetleges kimerülésének sem. 

Bármely típusú hőszivattyú padlófűtés alkalmazásával tudja a lehető legnagyobb hatékonyságot nyújtani, de más megoldások is szóba jöhetnek. Az úgynevezett passzív ház megteremtéséhez kézenfekvő eszközökről beszélünk, főleg ha figyelembe vesszük azt is, hogy egyéb zöld energiát hasznosító berendezésekkel kiegészítve szinte teljesen önfenntartóvá alakíthatjuk otthonunkat. 
A megújuló energia felhasználása pedig a már említett a 7/2006. (V. 24.) TNM rendeletben foglaltak miatt is elengedhetetlen fontosságú. 

Amega Hűtés, ha professzionális segítségre van szüksége


A hőszivattyús fűtés rendszerének kiépítése rengeteg szaktudást és szakmai tapasztalatot igényel, így nagyon fontos, hogy mindig profi és megbízható vállalkozásra bízza ennek kivitelezését. Csapatunk tagjai már hosszú évek óta dolgoznak ezen a területen és rendelkeznek minden olyan tudással, eszközzel és elhivatottsággal, ami a kiváló munkához és rendkívüli minőséget felmutató végeredményhez szükséges. 

Vállaljuk irodaházak, családi házak, társasházak fűtését, hűtését egyaránt ellátó rendszerek kiépítését, illetve a hőszivattyú padlófűtés kialakítását. 

Ha kérdése van felénk, vagy szeretné igénybe venni a szolgáltatásainkat, akkor nincs más dolga, mint felvenni velünk a kapcsolatot. Kollégáink készségesen állnak rendelkezésére.

A megújuló energiaforrások használatával Ön is hozzájárulhat a környezetvédelemez!

Kérje részletes árajánlatunkat!

Ajánlatkérés

Kérjük töltse ki az összes kötelező mezőt!
Széchenyi 2020 - Európai Strukturális és Beruházási Alap
Süti kezelés beállítása
Mi és partnereink az Ön engedélyét kérjük arra, hogy cookie-kat tároljunk eszközén személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez valamint nézettségi adatok gyűjtéséhez.
Süti kezelés beállítása