El tudja képzelni, hogy bizonyos zöldségekhez és gyümölcsökhöz csak idényjelleggel juthat hozzá? Valószínűleg, nem. Vagy csak nagyon nehezen. Az évek során egyre jobban felgyorsult fogyasztói igények megkövetelik azt, hogy mindent azonnal megkaphassanak. Ahhoz, hogy a különböző hűtést igénylő termények minden időben, a legjobb minőségben a boltok polcain legyenek, szükséges a korszerű hűtőház, ami a megfelelő technológiával frissen tartja a termékeket.
Mivel élő szervezetről van szó, tudni kell azt, hogy a tárolás folyamán hőt és nedvességet bocsátanak ki, ezért szükséges a hűtőház megfelelő hőmérsékletének és páratartalmának folyamatos fenntartása. Ezzel elkerülhető a gombásodás és penészképződés, hiszen vannak olyan penészgomba fajok, amelyek már 70 % páratartalomnál is megjelennek és biztosítható, hogy a gyümölcsök és zöldségek tápértéke, vitamintartalma és a vásárlóbarát megjelenése hónapokig megmaradjon.
A korszerűtlen és elavult tárolóegységekben ez a probléma komoly fejtörést okozhat a minőségi hűtve tartás megvalósításánál. Éppen ezért fontos, hogy már a hűtésre tervezett csarnoképítés során különös figyelmet fordítsunk erre.
Meghatározó tényező a hűtőház levegőcseréje a raktározott terményeknél, mivel fajtától függően akár naponta többször is szükséges lehet ez a folyamat. A raktár hőmérsékletét a hűvösebb külső környezet és a tárolni kívánt termékek hőmennyisége határozza meg.
Ezekben a raktárhelyiségekben speciális szabályozó van, ami kordában tartja a rendszer optimális működését. Ez a szabályozó saját hibaelemző egységgel van ellátva, így ha bármilyen rendellenesség merülne fel, rögtön jelezni tud. A hűtőház így biztonságban tudható és az üzemeltető személyzet azonnal közben tud járni a probléma megoldásában.